Featured Project

 

 

Past Featured Projects

 Applecross Country Club

The Villages at Trewellyn

The Villages at Trewellyn is, in total, a 91-unit residential subdivision located within Lower Gwynedd Township at the headwaters of Trewellyn Creek. The Villages at Trewellyn, fronting on two Pennsylvania State Highways, features two distinct dwelling opportunities. Comprising 21 single-family estate dwellings, Trewellyn Crossing features one half acre lots, secluded from the hustle-and-bustle of the nearby highways. Trewellyn Chase comprises the remaining 70 units – carriage style homes well-buffered from Route 309, providing comfort to its residents. Residents of both Trewellyn Crossing and Trewellyn Chase are treated to large open spaces and a pedestrian trail connecting the community to the adjacent Trewellyn Estates community – a trail that was developed in conjunction with Montgomery County’s overall trail plan.

Beyond traditional engineering, site design, and land development facilitation services, Horizon Engineering spearheaded the opportunity to facilitate a Joint 105/404 Stream Encroachment Permit from the Pennsylvania Department of Environmental Protection and the U.S. Army Corps of Engineers. Beyond simply serving as a permit facilitator for our client, we also designed improvements associated with a Joint 105/404 Permit – tasks which included wetlands mitigation and the design of bottomless arch culverts necessary to limit any unnecessary environmental impacts.

Additionally, as the project is bordered by two existing State Highways – including Route 309, a significant regional artery – major existing roadway improvements meeting PennDOT guidelines were also designed by Horizon Engineering for implementation. Unique to this project was the added facet of being able to recognize and implement PennDOT’s future improvement plans for the Route 309 corridor. This required significant ongoing coordination between Horizon Engineering and PennDOT to establish both present and future needs for highway improvements. It was then our responsibility to implement a design for those improvements in a manner that was satisfactory to all parties.